„Zahhak”, Vladimir Medvedev

„Zahhak”, Vladimir Medvedev

Zahhak este un thriller captivant, o poveste halucinantă în care se împletesc poveşti prinse în vâltoarea războiului civil de la începutul anilor 1990. Vladimir Medvedev, născut în Zabaikal din Siberia şi crescut în Tadijkistan, creează o lume năucitoare ridicată pe temelia unor fapte reale, istorice povestite de cei şapte protagonişti ai romanului într-o manieră subiectivă şi în acelaşi timp dureroasă.

Acţiunea este plasată în Tadijkistan, la începutul anilor 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, în contextul unui război civil dureros care durează până în anul 1997. Spaţiul dur, limitat, guvernat de legi arhaice şi aspre în care mai multe grupări militare se luptă pentru teritoriu, capătă proporţii impresionante prin legendele, miturile şi cântecele locale. Romanul se deschide abrupt prin uciderea lui Umar Mirboboevici, un medic din localitatea Vatan. Soţia, Vera, şi copiii acestuia Andrei şi Zarinka se refugiază într-un sat din munţi şi caută ajutor la nişte rude din partea soţului. De aici întreaga lor viaţă ia o turnură neaşteptată, haosul se instalează, iar cei trei sunt puşi în faţa unei vieţi patriarhale guvernate de obiceiuri străvechi şi chiar inumane. Spaţiul este guvernat şi terorizat de Zuhurşo Huşkadamov, fost actvivist comunist şi căpetenia unui grup de bandiţi trimişi de o nouă putere politică. Este un personaj extravagant, tiran şi infumurat, asemuit cu Zahhac, un tiran amelefic din epopeea Şah-name ˗ Cartea regilor a lui Firdousi. Însoţit peste tot de şarpele său boa, pe care îl poartă pe umeri, Zuhurşo creează haos şi teroare în rândul sătenilor.

Personajele sunt atent conturate şi au roluri bine definite. Ele nu rămân doar la stadiul de povestitori, ci sunt dovada vie ale unor fapte şi evenimente extreme trăite din plin în haosul războiului. Cele şapte poveşti sunt diferite, narate din perspectiva subiectivă a fiecăruia dinre ei. Sunt poveşti de viaţă care se împletesc şi se intersectează într-un punct comun: suferinţă, teamă, lipsa stabilităţii şi supravieţuire.

Zahhak este o frescă a locului mărginit de munţi într-o vreme a războiului devastator, în care legile străvechi orientale şi legea celui mai puternic se îmbină într-o poveste fascinantă şi plină de suspans care lasă o amprentă profundă în mintea cititorului. Este un roman al conşiinţei, al războiului interior, al regăsirii, al mentalităţilor mărginite, al căutării propriei identităţi într-o permanentă ciocnire a mai multor lumi.

Editura Pandora M

Anul apariţie: 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.