„Vis febril”, Samantha Schweblin

„Vis febril”, Samantha Schweblin

Vis febril este un roman subiectiv, un thriler construit pe schiţele paranormalului într-o realitate banală, un spaţiu pitoresc în care domină elementele sinistre greu de înţeles. Încă de la începutul romanului, elementele care deformează realitatea te afundă într-o ceaţă greu de pătruns. Samantha Schweblin construieşte romanul sub forma unei confesiuni, a unui dialog scufundat într-o ambiguitate aberantă din care cititorul este nevoit să sustragă elementele credibile.

Romanul se deschide cu o conversaţie de pe patul de spital dintre Amanda, care îşi duce ultimele zile din viaţă, şi David care încearcă să o ajute pe femeie să pună cap la cap amintirile şi evenimentele care au ţintuit-o la pat. Însă întregul val de amintiri nu face decât să te arunce într-un abis şi mai mare, şi tocmai această rătăcire stârneşte tot mai mult curiozitatea cititorului.

Acţiunea devine dinamică din momentul conversaţiei dintre Amanda şi Carla, pe care o cunoscuse în puţinul timp pe care avea să îl petreacă la ţară. Carla înşiruie o listă lungă de evenimente stranii care s-au petrecut în sat, avându-l în centru pe fiul său David. Clara ţese, asemeni unui paianjen veninos, o poveste care sparge barierele realităţii: fiul său David suferă de o boală grea apărută în urma contaminării cu apa toxică dintr-un pârâu, iar pentru vindecare el este nevoit să treacă pragul unei tămăduitoare din zonă. După ce este localizată sursa malefică, autoarea mută soluţia miraculoasă într-un alt plan al realităţii: singura şansă de vindecare a lui David este transferarea sufletului său într-un alt corp. La auzul poveşti, Amanda încremeneşte, nu ştie ce să creadă, nu ştie dacă să pună totul pe seama nebuniei sau nu. În sufletul Amandei se dă, din acel moment, o luptă grea din care nu ştie cum să iasă învingătoare.

Chiar dacă personajele sunt puţine, ele sunt atent creionate de autoare. Fiecare personaj prezintă o latură ascunsă, o nuanţă de nebunie, în doze mai mici sau mai mari, care te face să crezi că avem în faţă o poveste ridicată pe temeliile nebuniei. Cititorul este confuz, nu ştie către cine să încline balanţa, spre David sau spre Carla?

Vis febril este un roman straniu, dar captivant, întrucât întregul şir de evenimente şi personajele se sustrag realităţii şi al oricărei explicaţii logice.

Editura Litera

An apariţie: 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.