„Cerul din adâncuri”, Adrienne Young

„Cerul din adâncuri”, Adrienne Young

Cerul din adâncuri este un roman captivant care spune povestea unor vikingi războinici conduşi de credinţa în zeităţi, de mituri şi de superstiţii. Adrienne Zoung ţese o intrigă bine închegată cu personaje uimitoare într-o lume îndepărtată, brutală şi în acelaşi timp fascinantă prin detaliile din belşug: imagini şi decoruri artistic zugrăvite, scene minunat redate într-un ritm alert care să creeze o imagine limpede a luptelor brutale şi sângeroase.

Încă de la început, romanul ne face părtaşi la o luptă sângeroasă, pe câmpul de la Aurvanger, dintre clanurile riki şi aska. Încă de la începutul timpului, ei se războiesc în numele zeităţilor cărora se închinau. O dată la cinci ani, se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte într-un război întreţinut de focul şi ura acumulate în timpuri străvechi, ură care creşte odată cu trecerea timpului şi care este insuflată mai departe generaţiilor viitoare. Cu toţii participă la luptă, copii, femei, bătrâni. De mici copii ştiu ce este ura, sunt învăţaţi să lupte aprig, să nu aibă milă faţă de adversar, să ucidă cu sânge rece. Fiecare se închină unui zeu: clanul riki se închină zeiţei Thora care din stâncă şi-a creat poporul şi l-a aşezat pe munte, iar clanul aska este sub protecţia zeului Sigr, zeul fiordului. Dar ce a început o asemenea vrajbă sângeroasă care să ţină de secole? De ce niciodată nu s-a ajuns la pace? Nu vă dau amănunte, iar alegerea este justificată. Pentru a înţelege răspunsul trebuie urmărită povestea din spatele poveştii, care dezvăluie un mesaj important pentru noi, oamenii.

Romanul are în centrul o tânără de 17 ani, o aprigă luptătoare, mânată în război de ura insuflată din strămoşi, dar şi de dorinţa de a-şi răzbuna fratele pierdut în luptă în urmă cu cinci ani. Pentru a-şi ţine în frâu durerea şi suferinţa, Eelyn luptă de fiecare dată cu şi mai multă ură acumulată. Imaginea morţii mamei în urma invaziei clanului aska de către herji, care sunt mai mult demoni decât oameni, imaginea fratelui ucis în luptă, moartea partenerului de luptă, precum şi rănile fizice mortale suferite o fac mai puternică şi mai necruţătoare. Însă rănile fizice sunt o mângâiere faţă de rănile sufletului, răni care rămân deschise, alimentând o suferinţă continuă. În vârtejul bătăliei, tânăra războinică îl vede pe fratele său Iri, luptând în clanul riki. Şocul o împietreşte şi riscă să fie ucisă, dar fratele ei o salvează. Cum a ajuns Iri să se considere şi să fie considert un riki? Pentru a elucida misterul, aceasta îl urmează pe Iri, indiferent de riscuri. Este luată prizonieră şi devine Dyr, adică sclava inamicilor. Însă ceva schimbă tot, atunci când clanurile aska şi riki sunt atacate de un popor de năvălitori. Cu toţii sunt aruncaţi în lupta pentru supravieţuire, iar Eelyn conştientizează că unitatea în luptă creşte puterea, iar şansa de a scăpa cu viaţă este foarte mare.

Cerul din adâncuri, dincolo de luptele sângeroase, de ură, cruzime şi tradiţii, este o poveste concetrată pe valorile morale nobile: curaj, sacrificiu, onoare, iubire, loialitate, prietenie şi familie.

Editura Corint

Anul apariţiei: 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.